top of page

İnsan Kaynaklarına Pek Söylenmeyenler -3-

30 Mart 2017 / Dr. Engin Baran

Fotoğraf: wallpaperscraft.com/

Bi şansımı denemek istiyorum!

 

Yaptığımız çalışmalarda üniversite öğrencilerinden duyduğumuz bir yorum daha:

 

... Üniversiteyi bitirince hemen işe girmeyeceğim. Bi şansımı denemek istiyorum. Farklı birşeyler yapacağım. Tutarsa ne ala! Olmadı, kurumsal bir şirkete girerim... Kaybım olmaz yani. İşe girerken girişimci olmak puan bile kazandırıyor aslında...

 

Girişimcilik isteğinin bu kadar yaygın olmasının temel nedeni, daha üniversiteden mezun olmadan kendi projelerini başlatan ve çok başarılı olan Mark Zuckerberg, Sergey Brin, Larry Page gibi isimler. Tabii bir de bunun yanında sürekli olarak iletişimi yapılan Sean Belnick, Jon Koon, Maddie Bradshow gibi daha 20 yaşına basmadan milyoner olmuş isimlerin uzayan listesi. Kurumsal bir şirkette 30 yıl çalışıp zorlu bir kariyer yapmadan önce, henüz altı yaşında 100.000 $’ın üzerinde değer biçilen booboogo adlı bir şirket kuran Kiowa Kavovit’in yaptıkları, öğrencilere elma şekeri kadar tatlı geliyor.

 

Eskiden işe alımda iki temel başvuru grubu olurdu. Üniversiteden yeni mezunlar ve profesyoneller, yani başka bir şirkette bir dönem çalışmış olanlar. Şimdi bu gruplara bir de üçüncüsü eklenmiş durumda. Kendi işini kurmuş ve sonrasında profesyonel hayata dönmüş kişiler, yani girişimci profesyoneller.

bottom of page